Въпреки обещаната в понеделник 10 млн. лв. безвъзмездна помощ туроператори и

...
Въпреки обещаната в понеделник 10 млн. лв. безвъзмездна помощ туроператори и
Коментари Харесай

Туроператори на митинг: 10 млн. лв. грантове са недостатъчни

Въпреки обещаната в понеделник 10 млн. лева безплатна помощ туроператори и туристически организации излязоха на протест пред Народното събрание.

Организаторите от Обединение „ Бъдеще за туризма “ прецизират, че акцията им не е митинг. С нея те целят да покажат, че ще пазят до край настояванията си за държавна поддръжка. Браншът е сред най-силно потърпевшите от COVID-пандемията и ограничаващите ограничения против разпространяването й, активността на компаниите бе изцяло блокирана, а хиляди техни клиенти останаха без осъществени екскурзии и почивки, които са били предплатени.

" Ние желаеме да покажем на администрацията, че тези 10 млн. лв., които се отпускат, въпреки и стъпка в вярната посока, са незадоволителни. Искаме с нашето наличие да заявим това и да ги подканим да осмислят по-сериозно проблемите на този сегмент, който и на процедура затворен към този момент пети месец “, съобщи Байко Байков, притежател на една от огромните туристически организации в страната.

Преди срещата с Борисов туроператорите зовяха за финансова помощ в размер на 10% от оборота на компаниите в сектора, което значи над 155 млн. лева - средсттва за обезпечаване на ликвидност, нужна за задържане на чиновници, рестарт на бранша и възобновяване на предплатени туристически пакети.

Обещаните от премиера 10 млн. лева се равняват на към 3000 лева. за туроператор, което е извънредно незадоволително, споделят излезлите на протест туроператори.

Все отново те чакат до края на седмицата критериите и периодите за разпределение на финансовата помощ да са ясни. И остават в протестна подготвеност, в случай че бъдат забравени и не получат обещаните средства. Средствата ще бъдат обезпечени при пренасочване на средства от Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ". Мининистърът на туризма Марияна Николова увери, че помощта ще стигне до компаниите бързо и с минимални административни процедури, откакто обаче бъде утвърдена от Европейската комисия. Безспокойството е, че достъпът до грантовете ще се проточи с месеци във времето.

" Не може да чакаме доста дълго, тъй като имаме задължения към наши клиенти, на които би трябвало да възвръщаме предплатени неосъществени почивки ", обявиха от Обединение " Бъдеще за туризма ".

След митинга пред Народното събрание туроператорите ще входират в Министерството на туризма писмо, в което туроператорите ще формулират настояванията и предстоящата реакция от страна на институциите.

Едно от настояванията на  Обединение „ Бъдеще за туризма “ е незабавно да бъде отстранена карантината за Турция и български туристи да могат свободно да посещават южната ни съседка на отмора, без при завръщането си да бъдат затваряни за 14 дни.  И показват, че Румъния към този момент е премахнала тази карантина, а България към момента не.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти настояват да им се разреши краткотрайно да замразят активността си след приключване на застраховката „ Отговорност на туроператора “, в случай че нямат късмет да работят в тези условия. Вопоследствие обаче да могат да възстановят работа без да заплащат лицензионна такса, която е 5000 лева

От сектора упорстват още да се набележат и ограничения за избавяне на идващия сезон, а мярката 60/40 или 80/20 да работи за туристическия отрасъл, без условието субсидираните по нея работни места да бъдат арестувани на работа същия брой месеци, за колкото е давана дотацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР